Perkara Yang Ibu Bapa Patut Tahu Mengenai Penjagaan Bayi Pramatang

Bayi Pramatang

Adalah penting untuk diingat bahawa kelahiran pramatang, termasuk kelahiran pramatang lewat, tidak boleh dilakukan untuk keselesaan ibu atau pakar perbidanan. Menurut kajian, bayi pramatang lewat mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mendapat kesan buruk. Oleh itu, segala usaha harus dilakukan untuk memastikan mereka mencapai tempoh penuh.

Ciri-ciri Bayi Pramatang

Walaupun berat bayi cukup bulan sekitar 7 paun (3.17 kg) semasa lahir, bayi pramatang mungkin seberat 5 paun (2.26 kg) atau lebih rendah. Walau bagaimanapun, terima kasih kepada kemajuan perubatan, kanak-kanak yang dilahirkan selepas dua puluh lapan minggu kehamilan dan berat lebih daripada 2 paun 3 auns (1 kg) mempunyai peluang hampir 100% untuk terus hidup. 8 / 10 daripada bayi pramatang yang dilahirkan selepas minggu 30 mempunyai masalah kesihatan atau perkembangan jangka panjang yang minimum. Manakala bayi pramatang yang dilahirkan sebelum 28 minggu mempunyai lebih banyak komplikasi dan memerlukan rawatan dan sokongan intensif di unit rawatan rapi neonatal (NICU).

Penampilan Bayi Pramatang

  • Semakin kecil bayi anda apabila dia dilahirkan, semakin besar kepalanya berbanding dengan seluruh badannya, dan semakin kurang lemaknya.
  • Kulitnya akan kelihatan lebih nipis dan lebih telus kerana kekurangan lemak, membolehkan anda melihat saluran darah di bawahnya. Dia juga mungkin mempunyai lanugo (rambut halus) di belakang dan bahunya.
  • Ciri-cirinya akan menjadi lebih tajam dan kurang bulat berbanding pada masa panjang, dan dia tidak akan mempunyai sebarang vernix putih dan cheesy untuk melindunginya semasa bersalin kerana ia tidak dihasilkan sehingga lewat dalam kehamilan. Jangan risau; dia akan mula kelihatan seperti bayi biasa dalam masa yang singkat.
  • Bayi pramatang anda akan menjadi sejuk dalam suhu bilik biasa kerana dia kekurangan lemak pelindung. Akibatnya, dia akan diletakkan di dalam inkubator (juga dikenali sebagai isolet) atau di bawah peralatan pemanasan khas yang dikenali sebagai pemanas berseri sejurus selepas bersalin. Ia adalah mungkin untuk menukar suhu di sini untuk memastikan dia hangat.
  • Dia kemungkinan besar akan dibawa ke NICU selepas pemeriksaan sepintas lalu di bilik bersalin.

Kelakuan Bayi Pramatang

  • Anda juga mungkin menyedari bahawa bayi pramatang anda hanya akan menangis dengan perlahan. Jika ada, mungkin mengalami masalah pernafasan. Ini kerana sistem pernafasannya masih belum matang.
  • Jika organ lain yang belum matang dalam badannya mungkin tidak mendapat oksigen yang mencukupi melebih daripada dua bulan lebih awal, masalah pernafasannya boleh menimbulkan kebimbangan kesihatan yang besar. Doktor akan mengawasi pernafasan dan degupan jantungnya dengan teliti dengan peralatan yang dipanggil cardio-respiratory monitor untuk memastikan ini tidak berlaku.
  • Jika dia memerlukan bantuan pernafasan, dia mungkin diberi lebih banyak oksigen atau peralatan khas seperti ventilator atau teknik bantuan pernafasan lain yang dikenali sebagai CPAP ( tekanan saluran udara positif berterusan ) boleh digunakan untuk menyokong pernafasannya buat sementara waktu.

Sumber : https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/preemie/Pages/Caring-For-A-Premature-Baby.aspx

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perlukan Bantuan?