Tips Atasi Masalah Kulit Bayi Sensitif

Bayi terlahir dengan kulit yang lebih sensitif daripada orang dewasa. Sebab itu bayi yang baru lahir perlu perawatan kulit yang lebih taleten agar tidak mudah meradang. Selama 9 bulan dalam kandungan, bayi dilindungi oleh lapisan zat lemak bernama vernix yang melekat pada sekujur kulitnya. Lapisan ini bertindak sebagai pelindung untuk menjaga suhu tubuh badan bayi sekaligus menjaga kulitnya tetap lembap dan tidak keriput meski terendam dalam air ketumban.

3 Tips Atasi Masalah Kulit Bayi Sensatif

1. Memakai Krim Bayi

Bayi

Krim bayi merupakan satu produk yang wajib dibeli oleh ibu bapa yang mempunyai bayi dan kanak-kanak kecil. Ini kerana ia boleh menyebabkan masalah seperti kulit kering berlaku.

Krim yang sesuai dengannya akan melindungi kulit bayi dan boleh memastikan kulit dijaga dengan baik. Krim seperti dari Youbaby merupakan pilihan yang bagus untuk digunakan pada kuli bayi.

Krim ini sudah direka khas untuk kulit sensitif bayi supaya anda tidak perlu risau tentang kesesuaiannya.

2. Elakkan Memakai Baju Sama

Ibu bapa disarankan untuk tukar baju bayi setiap kali mereka mandi. Jangan bagi mereka memakai baju yang sama kerana ia boleh menyebabkan masalah kulit berlaku. Ini kerana mereka berpeluh dengan kuat dan kesan itu akan ada pada baju mereka.

Jika bayi anda memakai balik, peluh yang sudah kering itu masih boleh memberi kesan dan boleh menyebabkan masalah seperti ruam badan. Oleh itu, selalu basuh baju mereka dan beli baju bayi dengan banyak supaya tidak kekurangan.

3. Cuci Tangan Sebelum Memegang Bayi

Walaupun anda berada dirumah bersama bayi, anda juga berisiko untuk membawa masalah kulit kepada bayi anda jika baru buat aktiviti seperti memasak atau mencuci. Bahan kimia yang terdapat pada tangan anda boleh menyebabkan masalah kulit.

Oleh itu, selalu mencuci tangan anda selepas melakukan apa-apa aktiviti untuk mengelakkan perkara ini berlaku. Kulit sensitif bayi perlu diambil serius supaya bayi anda tidak mempunyai masalah kulit.

Bahan rujukan : https://tropika.my/masalah-bayi-kulit-sensitif/

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perlukan Bantuan?